|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Każdy, nawet najkrótszy pobyt w górach połączony jest ze zwiększonym wysiłkiem fizycznym a co za tym idzie większym zapotrzebowaniem na energię, płyny i mikro- makroelementy. Waga jedzenia sprawia, że musimy dokonać wyboru prowiantu na wyjazd w góry. Poniżej zamieszczemy kilka wskazówek i uwag odnośnie prowiantu. Nasz organizm do sprawnego funkcjonowania potrzebuje białka - do budowy tkanek i komórek, węglowodanów i tłuszczy jako źródła energii, płynów - 2/3 masy naszego organizmu to woda, witamin oraz mikro i makro elementów do właściwego przebiegu procesów w organizmie. Podczas
pobytu w górach organizm domaga się od nas źródła kalorii, najlepiej (najszybciej)
przyswaja kalorie pochodzące z węglowodanów (cukrów), dlatego dobrze jest
skupić się na nich, ważna jest też odpowiednia ilość płynów. Wygodnym produktem jest kuskus - do przygotowania wymaga tylko zalania wrzątkiem - nie trzeba go gotować, można do tego dodać jakieś fasolki (białko) ewentualnie sos, przyprawy, bogate w białko są także ryby (konserwy). Na
poważniejsze i trudniejsze wyjazdy warto wziąć produkty które można także
spożyć suche, nie przygotowane - to na wypadek awarii palnika np muesli
(lepsze jest muesli typu crunchy), do muesli można dodać olej (pycha!),
może się wydawać, że nie będzie smakować ale potem zwykłe muesli wydaje
się chude i rzadkie. przykładowe wartości energetyczne:
dane zawarte w powyższej tabeli należy traktować orientacjnie. Więcej
informacji na temat odżywiania się w trudnych wyprawach zawierają książki
polarników współczesnych:
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|